Kirjaudu

Kirjaudu sisään sosiaalisen median tunnuksillasi

Huolen tulisi nyt herätä!

22.10.2015
Saara Mälkönen

Huolen tulisi herätä nyt myös koulun puolella! Tulevaisuudessa toteutuvat jättiläisryhmät varhaiskasvatuksessa vaikuttavat väistämättä myös perusopetukseen.

Valtioneuvosto päätti tänään varhaiskasvatuksen suhdeluvun muuttamisesta. Entinen suhdeluku 1:7 muuttuu tulevaisuudessa suhdeluvuksi 1:8. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yli kolmevuotiaita lapsia saa yhtä kasvattajaa kohden olla jatkossa 8 lasta entisen 7 sijaan. Kun jokaisessa ryhmässä on keskimäärin 3 aikuista, kasvaa ryhmäkoko siis kolmella lapsella.

Samaan aikaan lapsen subjektiivista päivähoito-oikeutta rajataan maksimissaan 20 tuntiin viikossa. Nämä lapset ovat laskennallisesti osapäivähoidossa. Koska yhtä aikuista kohden saa osapäivälapsia olla 13, ryhmäkoot kasvavat todellisuudessa enemmän kuin kolmella lapsella. Tämä tarkoittaa sitä, että 3-5-vuotiaita lapsia voi tulevaisuudessa olla samassa ryhmässä jopa 30.

Kiistaton tosiasia on, että näin suurissa lapsiryhmissä varhaiskasvatukselle asetetut laadukkaan pedagogiikan perusteet eivät voi toteutua!

Varhaiskasvatuksen ammattilaiset ovat tehneet valtavasti töitä vaikuttaakseen tähän päätökseen, mutta se ei tuottanut toivottua tulosta. Seuraavaksi tarvitaan meidän perusopetuksen kollegoiden tukea!

Allekirjoita Vain kaksi kättä -työryhmän kansalaisaloite varhaiskasvatuksen lapsiryhmien henkilöstömitoituksesta ja ryhmäkoosta osoitteessa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1634

Aina saa innostua! Aina voi onnistua! Aina on lupa kysyä, ajassa mukana pysyä!

Tule sinäkin mukaan rakentamaan uudistuvaa aarreaittaa!

Rekisteröidy nyt