Kirjaudu

Kirjaudu sisään sosiaalisen median tunnuksillasi

Huomaa hyvä!

22.01.2016
Saara Mälkönen

Huomaa hyvä! -kirja osoittaa, miksi olisi tärkeää keskittyä siihen, missä on hyvä. Kirja sisältää paljon harjoituksia mm. sinnikkyydestä, itsesäätelystä ja myötätunnosta. Selkeiden vinkkien avulla pystyt soveltamaan harjoituksia eri aineiden opetukseen.

Huomaa hyvä! -toimintakortit ovat monin tavoin oiva apu luonteenvahvuuksien nimeämisessä. Kirjassa käsiteltyjen kuudentoista vahvuuden lisäksi mukana on kymmenen täydentävää vahvuutta, kuten näkökulmanottokyky.

”Jokaisen lapsen luonteessa on vahvuuksia ja voimavaroja, jotka odottavat löytämistään. Aikuisten tehtävänä on sanallistaa tätä hyvää ja tehdä lapset siitä tietoiseksi. Vahvuuksista puhuminen ja niiden käyttäminen muuttaa myös aikuisen omaa työskentelyasennetta ja suhdetta lapsiin. Esimerkiksi haastavaa käytöstä voi tarkastella jonkin luonteenvahvuuden runsautena ja jonkin toisen luonteenvahvuuden vähäisyytenä. Tällöin haasteista on helpompi puhua ja ennen kaikkea on mahdollista säilyttää puhunnan myönteinen sävy, jossa ongelma ei kiteydy oppilaan persoonaan vaan opittaviin taitoihin. Taitopuhe ongelmapuheen sijaan vapauttaa voimavaroja sekä kasvattajassa että kasvatettavassa.”

Näin lapset kommentoivat vahvuuksiin perustuvaa opetusta:

Mitä olet oppinut vahvuustunneilla?

"No ihan säätelystä, että onko järkevää, kannattaako tässä, harkitsevaisuutta. Onks hyvä idea tässä niinku alkaa huudella ja metelöidä vai ihan niinku kuunnella." Tyttö 11 v

Millaisille oppilaille olisi hyötyä vahvuusopetuksesta?

"Sellasille, jotka niinku ajattelee, että mä olen nyt tässä ja nyt mä en tee mitään. Niinku silleen, että niiden itsetuntemus paranisi  ja että nyt mä olen tässä ja tämä on mun paikka ja mä olen hyvä tässä. " Poika 12 v.

"Sellasille, jotka riehuu paljon ja haluu tosi paljon huomioo. Ne oppii enemmän itsestään ja toisistaan. Ja pystyy kehuun muita. Niist tulee parempii ystävii vaikka ne ei oo koskaan niin hyvin tuntenut ja haukkunut toisii vaik ei tunne niin hyvin toisii." Tyttö 11 v.

Tutustu Opettajan Tietopalvelun Huomaa hyvä! -tarjoukseen täällä >>

Huomaa hyvä! -paidan voit tilata myös Opettajan Tietopalvelun sivuilta >>

Aina saa innostua! Aina voi onnistua! Aina on lupa kysyä, ajassa mukana pysyä!

Tule sinäkin mukaan rakentamaan uudistuvaa aarreaittaa!

Rekisteröidy nyt