Kirjaudu

Kirjaudu sisään sosiaalisen median tunnuksillasi

Opettajan muistaa aina, sanoineen, katseineen ja ilmeineen, vielä aikuisenakin.

04.09.2015
Saara Mälkönen

Alakoulun aarreaitan toimintaa tukevat monet upeat ihmiset. Yksi "omista aarteistamme" on Maaret Kallio, joka haluaa tervehtiä opetus- ja kasvatusalan toimijoita seuraavin koskettavin sanoin:

Opettajan muistaa aina, sanoineen, katseineen ja ilmeineen, vielä aikuisenakin. Lujan ja lempeän esimerkin tai karun ja kylmän komentajan. Koulu tuo samalle viivalle kaikki lapset, joiden kodeissa on elämän eväitä moneen lähtöön. Opettajalla on suuri oikeus ja valtava vastuu kohdata ihan kokonainen lapsi, taitoineen tai taidottomuuksineen.

Kaiken tietämisen ja taitamisen edelle nousee kuitenkin tärkeimmäksi ammattilaisen lempeä katse ja luja turva. Lapsen tunne siitä, että on opettajansa silmissä hyväksyttävä ja ymmärrettävä, silloinkin, kun pöhköilee, vetäytyy, riehaantuu tai mielistelee. Lapsen vankka muisto siitä, että opettajaan pystyi luottamaan, kun maailma kävi liian kovaksi, yksinäisyys tiivistyi raskaaksi tai kotona vaiettiin visusti.

Tärkein taito elämässä on osata olla ihminen toiselle ihmiselle. Koulussa sitä taitoa saa, ja joutuu, opettelemaan tiiviisti – yhdessä. Aikuisen, ammattilaisen tai opettajankaan ei tarvitse olla yli-ihminen tai supertaituri. Riittää, että on halua, taitoa ja sinnikkyyttä tutustua lapseen, katsoa tilanteita aina uusin silmin ja uskoa sekä itseensä että lapsiinsa.

- Maaret Kallio -

Lisää Maaretin sanoja voit lukea mm. täältä: 

Aina saa innostua! Aina voi onnistua! Aina on lupa kysyä, ajassa mukana pysyä!

Tule sinäkin mukaan rakentamaan uudistuvaa aarreaittaa!

Rekisteröidy nyt