Kirjaudu

Kirjaudu sisään sosiaalisen median tunnuksillasi

Qtesti tuo älypuhelimeen älyä!

14.03.2016
Saara Mälkönen

Qtesti on Tabletkoulun oppimista pelillistävä sosiaalinen tietopeli, jossa opettajat ja oppilaat voivat hyödyntää tuhansia valmiiksi luokiteltuja, uuden opetussuunnitelman sisältöalueista laadittuja kysymyksiä. Qtesti toimii joustavasti oppitunneilla osana muuta oppimista ja se innostaa oppimaan myös vapaa-ajalla. Qtesti tuo vapaa-ajalla pelattavien pelien rinnalle vaihtoehdon, joka on paitsi viihdyttävä, myös oppimista edistävä. Sen sosiaalinen luonne houkuttelee oppimaan yhdessä, ja oppilas voikin kutsua myös kavereitaan pelaamaan kanssaan.

Oman oppimisen näkyväksi tekeminen on helppoa, koska oppilas pääsee tarkastelemaan suoritustietojaan. Näin hän voi jatkuvasti pyrkiä parantamaan tuloksiaan esimerkiksi hakemalla lisää tietoa ja opiskelemalla aiheita aktiivisesti oppitunnilla.

 

Miten Qtesti toimii?

Qtesti muodostuu opetussuunnitelman sisältöalueista laadituista monivalintakysymyksistä, joihin oppilas voi vastata niin usein kuin tahtoo. Yksi Qtesti on kahdeksan kysymyksen sarja ja jokaiseen kysymykseen on neljä vastausvaihtoehtoa.

Qtestin kysymykset voidaan laatia monella eri tavalla ja niihin voidaan liittää kuvia. Qtestillä voikin harjoitella monia erilaisia tietoja ja taitoja, esimerkiksi kertotauluja, alkuäänteitä, vieraan kielen sanoja, historian tapahtumia tai vaikkapa musiikin historian kuuluisimpia säveltäjiä!

Qtestin taustalle on rakennettu “älyä”, joka tunnistaa oppilaan virhetyypit ja tarjoaa oppilaalle yksilöllisemmin hänen taitojaan vastaavaa harjoitusta.

Qtestin toteuttamisen taustalla on ollut havainto, että suomalaiset opettajat käyttävät opetuksessaan useita erilaisia palveluja, joihin he voivat luoda oppilaille testejä tai kyselyitä. Kahootin, Socrativen, Quizletin ja muiden vastaavien palvelujen ongelmana kuitenkin on, että ne eivät sisällä valmiiksi kategorisoitua ja OPSin mukaan kehitettyä materiaalia. Ne eivät myöskään mahdollista käyttäjälähtöistä sosiaalista oppimista eivätkä tuo yksilön ja ryhmän oppimista näkyväksi pidemmällä aikavälillä.

 

Mitä mahdollisuuksia Qtesti tuo oppimiseen ja opettamiseen?

Qtesti aktivoi oppilaat ja opettajat tiedon tuottajiksi, sillä heillä on mahdollisuus luoda valmiiden kysymysten lisäksi myös itse kysymyksiä vastauksineen. Qtesti toimii kaikilla päätelaitteilla, mutta erityisesti sen toteutuksessa on huomioitu kännykän käyttäjät.

Opettajille palvelu tarjoaa helpon ylöspäin eriyttävän työkalun, jolla voi vaivattomasti tarjota oppimista edistävää ja pedagogisesti perusteltua laadukasta tekemistä niille oppilaille, joille perustehtävät eivät tunnilla riitä. Myös alaspäin eriyttämiseen Qtesti on oiva väline, sillä Qtestillä oppilas voi harjoitella niitä taitoja, joissa on vielä kehitettävää.

Qtesti motivoi oppilasta kokeilemaan vielä kerran ja haastaa näin oppilasta tavoittelemaan omaa parastaan joka kerta! Oppilas saa osaamisestaan palautteen heti, sillä Qtesti näyttää oikean vastauksen aina, jos oppilas vastaa väärin! Näin opettajan ei tarvitse huolehtia tehtävien tarkistamisesta ja oppiminen etenee kuin leikki!

 

Miten saan Qtestin luokkani käyttöön?

Palvelu on koekäytössä kevään 2016, ja varsinainen lanseeraus tapahtuu syksyllä 2016. Kiinnostuneet koulut voivat osallistua palvelun testaamiseen ja kehittämiseen sekä kysymysten luomiseen. Laatimalla kysymyksiä oppilaat oppivat kuin huomaamatta ja pääsevät osallisiksi täysin uudenlaiseen prosessiin, jossa luodaan yhdessä opetusmateriaalia omaan ja muiden käyttöön. Mukaan lähtevät opettajat ja oppilaat saavat Qtestin ilmaiseksi käyttöönsä viideksi vuodeksi.

Jos kiinnostuit, laita sähköpostia osoitteeseen qtesti@tabletkoulu.fi

 

Miten Qtestin kysymykset tehdään?

Tabletkoulu antaa jokaiselle mukaan lähtevälle opettajalle tuottajatunnukset, joilla kirjaudutaan Qtestiin verkkosivujen kautta. Kysymykset laaditaan oppilaiden kanssa osana muuta oppimista.

Valmiit kysymykset syötetään Qtestiin helpon lomakkeen kautta.

Kysymys ja neljä vastausvaihtoehtoa kirjoitetaan niille varattuihin tekstilaatikoihin. Kysymykseen voi liittää myös kuvan. Luokka-aste valitaan alasvetovalikosta ja luokittelulla tarkoitetaan esim. tiettyä oppiainetta joka valitaan omasta alasvetovalikosta. Tämän jälkeen painetaan “Tallenna” -painiketta.

Tabletkoulu käsittelee ja hyväksyy kysymykset ja vastaa niiden tarkastamisesta.

Tervetuloa mukaan tekemään Qtestiä!

Linkit:

Qtestin verkkosivu >>

Mikä on Q-testi >>

Tule mukaan >>

Kokeile Qtestiä >>

Aina saa innostua! Aina voi onnistua! Aina on lupa kysyä, ajassa mukana pysyä!

Tule sinäkin mukaan rakentamaan uudistuvaa aarreaittaa!

Rekisteröidy nyt